Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Maté aneb Cesmína paraguayská

Jak správně připravit nápoj „Maté“ z Cesmíny paraguayské? Je vhodné tento nápoj popíjet denně? Překyseluje nebo jak to s ním tedy vlastně ve skutečnosti je? Poradím vám.

Maté s bombilouKdybyste dali dohromady lidi, kteří milují černý čaj, vytvořili byste nekonečné zástupy. Černý čaj je však nejméně vhodný k běžnému pití. Mezi osvícenými je známo, že černý čaj je silně kyselotvorný. Nemusí kysele chutnat, naopak. Ale v organismu, po metabolizaci je příčinou vzniku kyselého prostředí. Černý čaj tedy není vhodný k dennímu pití. Překyselený organismus je bezvadným prostředím ke vzniků různých onemocnění – zpočátku méně závažných, postupem času i těch vážných až velmi vážných. Tedy takových, které nedokáže vyřešit ani medicína klasická.

Cesmína paraguayská

Cesmína je stálezelený strom, který se vyskytuje v nadmořských výškách mezi 500 a 700 metry a dokáže vyrůst až do výšky úctyhodných 20 metrů. Pěstuje se v Paraguayi, Argentině, Brazílii a Paraguayi. Každé tři až čtyři roky se odřezávají větve, jejichž listy se suší a posléze drtí – vzniká surovina pro maté. Cesmína paraguayská obsahuje kofein, teofylin, vitaminy A, B, C a silice.

Odvar z listů, tzv. maté, má blahodárné účinky na nervové ústrojí, odbourává únavu, posiluje imunitu a má antioxidační účinky, tedy na buňky působí jako brzda jejich stárnutí. Dále pak maté snižuje pocit hladu a má lehce močopudné účinky, méně však než klasický černý čaj či káva.

Kalabasa a bombila

Kalabasa a bombila

Běžně se ve svém rodném prostředí maté pije v nádobce jménem kalabasa a popíjí se přes bombilu. Bombilu vidíte na mém úvodním obrázku a kalabasu s bombilou zde níže. V kalabase vydrží maté mnohem déle teplé.

A jak maté správně připravit? Kalabasu naplníte do 1/3 nebo 1/2 směsí, kterou postupně zaléváme horkou vodou, nikoliv vařící. Vařící voda znehodnotí téměř veškeré blahodárné vlastnosti nápoje, nehledě na to, že chuť spáleného maté není nikterak dobrá. Dosladit lze například medem nebo třtinovým cukrem. Je barbarské sladit cokoliv (nejen maté) nejrozšířenějším bílým rafinovaným cukrem. Ale o tom až příště.

Maté pijte v klidném prostředí nejlépe s uvolněnou myslí. Přeji dobrou chuť a bezva zážitky. 🙂
Maté je skvělou alternativou kyselotvorné kávy či černého čaje a můžete jej popíjet denně.